15 oktober 2007

Weer terug van vakantie

Volgens de laatste berichten kunnen we waarschijnlijk de laatste week van oktober onze intrek nemen in ons huis. Afwachten maar. Een paar kleine dingetjes moeten nog worden gedaan en dan kan de laatste controle worden uitgevoerd door de gemeente.

Een vaak gestelde vraag: Is het leven duur in Finland?
Tja dat hangt er vooral van af wat en hoeveel je eet en drinkt. Bepaalde levensmiddelen zijn wel wat duurder dan in Nederland, vooral de wat meer ‘exotische groenten en fruit’ en ook alcohol is duurder.
Maar goed: Enkele voorbeelden
  • Wegenbelasting € 125,- per jaar
  • Benzine €1,30 per liter
  • Parkeren is vaak gratis of erg goedkoop
  • Je rijdt een stuk zuiniger met wegen waarop je constant 80, 100 of 120 km rijdt, dus je hoeft ook niet op te trekken
  • Geen files
  • Jaarabonnement op een krant € 210,- (en dan komt de krant ook nog 7 dagen per week)
  • I.p.v. Thermae 2000 hebben we hier de luxe van een eigen sauna in huis, maar bijna elk huis heeft een sauna. Hier hoort dat gewoon bij de badkamer.
Afgelopen week waren we in een zomerhuisje in Punkaharju, samen met Raili. Maar ook al heet het dan een zomerhuisje, het is ook berekend op de koudere periodes in het jaar. Goed geïsoleerd (geen dubbel glas, maar zelfs driedubbel glas), vloerverwarming en een zus die het graag warm in huis heeft en de thermometer bedient. Dan is binnenshuis een bloesje voldoende. We hebben de stad Savonlinna bezocht en zijn 's avonds gaan Nordic Walken. In het donker, zodat niemand ons zou zien hannesen met die stokken. We moeten nog wel even oefenen. De paadjes waren wel verlicht, maar in de andere huisjes en campers keek men televisie en zag ons dus niet.
In het weekend waren we bij Jan in Espoo en nu zijn we weer in Jämsä bij Mummu. Binnenkort gaat zij een tijdje naar het ‘veteranenhuis’, een soort kuuroord met baden en massages. In de tussentijd passen wij op Saara, de kat. Zij is ongeveer net zo eigenzinnig als Mummu.

Geen opmerkingen: