13 oktober 2008

Finland is trots op Ahtisaari!

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Finse oud-president Martti Ahtisaari kwam voor veel Finnen als een heel aangename verrassing. Men vond het welverdiend. Eindelijk positief nieuws over Finland, na de dramatische gebeurtenissen in Kauhajoki, een paar weken geleden.
Ik hoor de laatste tijd veel mensen op de TV praten over "brändi", over het merk van Finland. Ik denk dat het hier gaat over "het duidelijker op de kaart zetten" van Finland (om ook maar eens deze lelijke kreet te gebruiken). En deze Nobelprijs helpt daarbij.
Er werd op de dag van de toekenning van de Nobelprijs overal gevlagd in Finland. Maar dat gebeurt altijd op 10 oktober, de geboortedag van de schrijver Aleksis Kivi (1834-1872). Deze dag wordt ook gevierd als de dag van de Finse literatuur.
Aleksis Kivi wordt naast Mikael Agricola (vertaalde het Nieuwe Testament in het Fins, 1548) en Elias Lönnrot (Kalevala) beschouwd als de schepper van de Finstalige nationale literatuur.
Het belangrijkste werk van Kivi is de roman De zeven broeders (Seitsemän veljestä), die in 1870 werd gepubliceerd. De zeven broeders is nog steeds een van de meest geliefde Finse klassiekers en het is in meer dan 20 talen vertaald.

Geen opmerkingen: