31 oktober 2008

Me mennään Eurooppaan!

We zijn er even een weekje tussenuit geweest, naar de andere kant van de Oostzee: Berlijn, Potsdam en Dresden. In Dresden, of beter Radebeul, hebben we vrienden bezocht. Het was een interessante week met veel museum- en kerkbezoek en veel muziek (o.a. Verdi's Requiem). Tussendoor maakten we ook nog een sekt-proeverij mee op het wijngoed Wackerbarth in Radebeul. Aan de bezoekers werd gevraagd waar ze vandaan kwamen. Na een korte aarzeling antwoordden wij natuurlijk: "uit Finland!". 
Intussen draaide ook in Lahti de wereld door.
In de eerste plaats de gemeenteraadsverkiezingen op 26 oktober. De zetelverdeling in gemeenteraad ziet er nu als volgt uit: Coalitiepartij (in het Europese Parlement in dezelfde fractie als het CDA) 20 zetels, Sociaal-democraten 19, Linkse Alliantie 5, Groenen 4, Christen-democraten 4, Centrumpartij (in het Europese Parlement in dezelfde fractie als de VVD) 3, Perussuomalaiset ("Ware Finnen") 3, Finse seniorenpartij 1. Het opkomstpercentage in Lahti bedroeg slechts 55,3%, in geheel Finland 61,3%.
Landelijk kreeg de Coalitiepartij (regeringspartij) 23,5% van de stemmen. de Sociaal-democraten (in de oppositie) 21,2% en de Centrumpartij van premier Vanhanen 20,1%. Grote winnaar was de partij van de Ware Finnen (5,4% van de stemmen). Deze partij heeft niet veel op met emigranten. Alle reden dus om deze partij kritsch te blijven volgen.
Dan voetbal. De FC Lahti is in de competitie als derde geëindigd door in de laatste wedstrijd bij HJK uit Helsinki te winnen met 0-1, net genoeg om HJK op de ranglijst te passeren. Kampioen werd FC Inter uit Turku, met Job Dragtsma (ex-Volendam) als trainer en Jos Hooiveld (ex-Heerenveen) en Guillano Grot (ex-NEC) in de selectie. 
Jari Litmanen
deed de laatste wedstrijden van FC Lahti toch weer mee (als invaller); hij werd gekozen tot Finse voetballer van de maand oktober. 
De derde plaats, het beste resultaat van de club sinds de oprichting in 1996, geeft FC Lahti het recht om in 2009 voorwedstrijden te spelen voor de UEFA-cup. Me mennään Eurooppaan! (We gaan naar Europa!). De fans van FC Lahti zijn nu al hard aan het sparen om hun club te vergezellen naar bijv. Azerbeidjan of de Faröer.  

Geen opmerkingen: