8 mei 2009

Hoogtepunt!

Dit is ons 100e berichtje.

Deze week bezochten we het TV- en radiomuseum van Lahti op Radiomäki (Radioheuvel). Een klein museum met oude radio's, tv's en allerhande daarmee verband houdende apparatuur. Ook zijn er historische opnamen van radio- en tv-uitzendingen te beluisteren en te bekijken. Verder worden voorbeelden van de nieuwste technieken op radio- en tv-gebied getoond.

Leuk ook om weer oude radiotoestellen te zien, met zenderschalen met namen als Droitwich, Beromünster, Sottens, Kalundborg, Motala en natuurlijk Lahti, in mijn jonge jaren een langegolf-radiostation. Ontroerend in een tijd dat we met onze internetradio van 120 euro meer dan 12.000 radiostations uit de hele wereld kunnen ontvangen (zonder computer).

Op Radiomäki staan nog steeds de twee oude zendmasten uit de jaren twintig, elk 150 meter hoog en op een afstand van zo'n 250 meter van elkaar.

Toevallig deze week kreeg onze lokale krant, ESS, een prijs voor de beste Finse voorpagina van 2008. Op deze voorpagina was een grote foto te zien van een schilder die op grote hoogte werkte aan het onderhoud van de radiomasten.
In de donkere maanden worden de radiomasten fraai verlicht, zoals te zien is op YouTube.

Geen opmerkingen: