20 mei 2008

Fins voor iedereen (?)

Even een tip voor mensen die graag Fins willen lezen, zonder zelf Fins te leren. Sinds kort is Google Vertaling ook beschikbaar voor vertalingen vanuit het Fins naar het Nederlands, en omgekeerd. Hoe werkt dat?

  • Ga naar Google Vertaling
  • Kopieer of typ zelf een Finse tekst in het vakje onder 'originele tekst'
  • Kies onder dit vakje voor 'Fins', en klik op 'vertaal'
  • En zie: een (min of meer) Nederlandse tekst wordt weergegeven.
Toegegeven, de vertaling is nog verre van volmaakt; het is al heel wat als je weet waar de tekst over gaat, maar toch. Een voorbeeld:
Originele Finse tekst:
Epäonnen hetkiä koettiin ensimmäisessä osassa, kun tahtipuikko kopsahti kapellimestarin korokkeen kaiteeseen ja lensi parketille. Vänskä ei tapausta murehtinut, vaan jatkoi osan loppuun käsillään viittoen.
Vertaling door Google:
Reverse momenten van een golf van het eerste deel van de tahtipuikko kopsahti dirigent platform leuningen en vloog met parket. Vänskä niet het geval is murehtinut, maar bleef tot het einde van de viittoen met hun handen.
Waar ging het over?
Bij zijn afscheidsconcert, twee weken geleden, verloor Vänskä zijn dirigeerstokje
tijdens het eerste deel van Mahlers 9e symfonie. Dat vloog met geweld over de lessenaar heen en kwam met kracht op het parket neer. Niemand werd gewond. Vänskä raakte niet onder de indruk van het gebeuren en bleef met zijn handen dirigeren tot het einde van het eerste deel.

Het is ook mogelijk om een hele webpagina te laten vertalen. Kopieer dan het adres van de webpagina die vertaald moet worden naar het vakje onder 'Een webpagina vertalen'.

Geen opmerkingen: