6 mei 2008

Osmo, bedankt!



Zestien jaar geleden kwam onze zoon Jan (toen een jaar of 15) op een zaterdagmiddag thuis met een onverwacht cadeautje voor pa: een cd met het vioolconcert van Sibelius, met zowel de oorspronkelijke versie uit 1903/04 als de definitieve versie uit 1905. De keuze voor deze cd was wel te verklaren: Jan ging in die tijd naar vioolles, en hij wist dat zijn pa Sibelius "verzamelde". Hij zei er wel bij dat hij de cd op den duur misschien terug zou willen hebben.
De solist op de cd was Leonidas Kavakas, en het orkest was het voor mij nog onbekende orkest van Lahti (Sinfonia Lahti) onder leiding van Osmo Vänskä. In de jaren daarna heb ik nog minstens 25 cd's van Sinfonia Lahti o.l.v. Osmo Vänskä gekocht, voor het overgrote deel met muziek van Sibelius, en alle uitgebracht op het BIS-label.
Onze keuze om in Lahti te gaan wonen is zeker ook mede bepaald door de aanwezigheid van dit orkest, dat onder Vänskä grote internationale bekendheid heeft gekregen .
Deze week neemt Osmo Vänskä na 20 jaar helaas afscheid van "zijn" Sinfonia Lahti met twee concerten in Lahti, op 7 en 8 mei. Wij zullen daar op 7 mei bij zijn. Op het programma staan de 9e symfonie van Bruckner en de wereldpremière van ORA (voor slagwerkgroep en orkest) van de IJslandse componist Masson. Jammer genoeg alweer geen Sibelius!

Vänskä is sinds 2003 muzikaal directeur van het Minnesota Orchestra in Minneapolis.


Gelukkig heeft Jan de cd nog niet teruggevraagd.




Geen opmerkingen: