15 juni 2008

Verkeers(on)veiligheid en internet

Volgens een enquête van de Finse politie is ongeveer 80% van de (500) ondervraagden voorstander van meer politietoezicht op de wegen met behulp van camera's, om het aantal snelheidsovertredingen en het door rood licht rijden te verminderen. Echter, bij een vorig jaar gehouden internet-onderzoek (6000 deelnemers uit het woon-werk-verkeer) vond 36% het door rood licht rijden geen groot risico, 28% vond veiligheidsgordels niet nodig, 43% vond het niet letten op verkeersborden niet zo'n probleem. Het grootste gevaar vond men het langzamer rijden dan de toegestane maximumsnelheid.
Volgens eigen waarneming belt 10% van de Finnen onder het autorijden, en dan niet "hands free". Zebrapaden worden in Finland praktisch genegeerd door de automobilisten; de oversteekplaatsen worden wel aangeduid met verkeersborden, maar de zebrastrepen zijn meestal nauwelijks zichtbaar.
Vorig jaar vielen in Finland 379 verkeersdoden, in Nederland 791. Finland doet het op het gebied van de verkeersveiligheid dus relatief veel slechter dan Nederland (3 x zoveel inwoners en maar 1/10 van de oppervlakte van Finland, en dus met een veel intensiever verkeer). Hoe is dat te verklaren? Is het omdat de Finnen zo gehecht zijn aan hun persoonlijke vrijheid? Of omdat ze leven in een "ruig land" en houden van daarbij passend stoer gedrag? Denk ook maar aan sporten waarin de Finnen uitblinken, zoals auto- en motorraces en autorally (en
ijshockey).
Terzijde: het aantal politieagenten per inwoner schijnt in Finland het laagste van Europa te zijn.

Misschien moeten we ook maar een vraagteken zetten bij bovengenoemd internet-onderzoek. Als ik op internet kijk naar de lezerreacties op artikelen (met name commentaren en columns) in de Nederlandse kranten, dan zijn het vaak de "brutalen" die (vaak erg ongenuanceerd) reageren. Niet representatief dus voor het hele publiek. Iets voor politici om over na te denken?

Geen opmerkingen: