5 augustus 2008

Niet-olympische sporten

Aanstaand weekend wordt in Heinola (zo'n 30 km ten noordoosten van Lahti) het WK Sauna gehouden. Winnaar is degene die het het langste kan uithouden in een extra heet opgestookte sauna. Er zijn aparte wedstrijden voor mannen en vrouwen. De wedstrijden gaan over verschillende ronden (nu begrijp ik ook waarom die in het Engels 'heats' worden genoemd). De toeschouwers zien dus de verliezers de sauna uithollen. Voor de goede orde: de deelnemers dragen wel een zwembroek c.q. badpak!
Het WK Sauna is maar een van de vele vreemde kampioenschappen die iedere zomer in Finland worden gehouden. Vorige maand was er het WK Vrouwendragen in Sonkajärvi, en we krijgen nog het WK Mobiele-telefoon-gooien in Savonlinna. Bij het vrouwendragen dient een vrouw van ten minste 49 kilogram zo snel mogelijk over een hindernisbaan van 250 meter te worden gedragen. En er zijn heel wat verschillende manieren om een vrouw te dragen.
Bij het mobieltjeswerpen staat het record op bijna 95 meter.

Al die vreemde sporten leiden bij een niet-ingewijde allicht tot verwarring. Zo werd ik enige jaren geleden door een lid van de Raad van Bestuur van een Nederlands chemisch concern aangesproken op de wel heel eigenaardige Finse gewoonte om met vrouwen te gooien, en daarvan zelfs een wedstrijd te maken. Neen hoor, vrouwen-gooien, dat is zelfs in Finland verboden.

Geen opmerkingen: