19 februari 2008

Parelmaand


Altijd al heb ik februari een hele interessante maand gevonden. En dit jaar niet minder, nu ik vanaf deze maand als beroep mag invullen: "gepensioneerd", of op zijn Fins: "eläkeläinen" (eigenlijk: "geprepensioneerde", of "varhaiseläkeläinen". Die voorvoegsels weerhouden mij er voorlopig nog van om eventuele reducties op toegangsprijzen te claimen.)
De Finse naam voor februari is helmikuu, wat parelmaand betekent. Op zo'n dag als vandaag, met een felle zon die schittert op het witte sneeuwdek, is het duidelijk waarom de Finnen deze maand zo genoemd hebben.
Iedere dag schrijft de krant over het weer en de kansen dat er nog meer sneeuw zal vallen. Een beetje meer sneeuw zou de organisatoren van de Finlandia-marathon, die komend weekend in Lahti gehouden wordt, helemaal uit de zorgen halen. Voor deze ski-happening over 32, 50 en 62 kilometer hebben zich duizenden deelnemers aangemeld, zelfs uit Thailand, Mexico en Australië.
Een week later vinden in Lahti de Salpausselkä Games plaats met skiën en schansspringen. Ja, in Lahti is altijd wat te doen.

Geen opmerkingen: