25 november 2008

Leugens, grove leugens en .....


.....statistieken!
Aan de Britse staatsman Benjamin Disraeli (1804 - 1881) wordt de uitspraak toegeschreven dat er drie soorten leugens zijn: leugens, grote leugens en statistieken. Waarom zou hij trouwens gelijk moeten hebben?

Volgens een recent onderzoek in 31 landen behoren Nederland en Finland tot de Europese landen waar de mensen het meest tevreden en gelukkig zijn. Wat tevredenheid betreft staat Denemarken op nummer 1 met een 8,5 (10 = heel erg tevreden), Zweden scoort een 8,3, Finland bezet de derde plaats met een 8,2, Noorwegen is vierde met 8,2 en Nederland vijfde met 7,9. Als het gaat om geluk staat Finland met Denemarken bovenaan met een 8,3, Zweden is derde met 8,2, Noorwegen vierde met 8,1 en Nederland weer vijfde met een 8,0.
En dan komen er nog 26 landen waar de mensen minder tevreden en gelukkig zijn!

In het onderzoek vind ik weer een bevestiging van de volgende stellingen:
* Nederland is het meest Scandinavische land buiten Scandinavië, en
* In de vergelijkende landenstatistieken liggen Finland en Nederland vaak (in minstens 7 van de 10 gevallen) heel dicht bij elkaar.

Of Nederland de hoge plaats op de ladder van tevredenheid en geluk zal behouden, nu er mogelijk een omroep komt die meer aandacht zal geven aan de onvrede "bij de mensen"?

Geen opmerkingen: