7 december 2008

Onafhankelijkheidsdag

Gisteren vierde Finland zijn Onafhankelijkheidsdag (Itsenäisyyspäivä). Op deze nationale feestdag wordt herdacht dat het Finse Parlement op 6 december 1917 eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep, enkele weken na de Russische Oktober-revolutie. Enkele weken later werd Finland erkend door de Russische Raad van Volkscommissarissen (Lenin c.s.).

Op deze nationale feestdag heeft "iedereen" vrijaf en zijn de winkels dicht. Overal zijn er die dag veel activiteiten. De dag begint met het hijsen van de vlag, herdenkingen bij oorlogsmonumenten, kerkdiensten en militaire parades (ook in Lahti). Dan zijn er overal feestelijke bijeenkomsten en feestconcerten. Voor het concert door Lahti Sinfonia, ditmaal o.l.v. Okko Kamu, konden wij jammergenoeg geen kaartje meer bemachtigen.

Om vijf uur 's middags (in het pikkedonker), was er in Lahti een speciale show van het waterorgel in de vijver van het Pikku-Vesi-park, en wel op de muziek van Finlandia, Maamme (het Finse volkslied) en de Porilaistenmars. Aangeboden door Lahti Energia. De voorstelling eindigde met een groots vuurwerk, maar begon met een toespraak door een bestuurslid van het lokale energiebedrijf. Als ik het goed begrepen heb kreeg "Brussel" ook nog een veeg uit de pan, en werd het verdwijnen van de Finse mark betreurd.

Tot de vaste randverschijnselen van de Onafhankelijkheidsdag horen ook het uitdelen aan arme mensen van soep op het plein van de Domkerk te Helsinki, en het demonstreren (op beperkte schaal) voor de terugkeer van Karelië bij Finland.


Het hoogtepunt van de dag is toch wel het feest in het Presidentieel paleis, waarvoor jaarlijks zo'n 2000 gasten worden uitgenodigd, en dat rechtstreeks op de televisie te volgen is. De stoet gasten werd geopend door een oorlogsveteraan. Ook de imam kwam langs, en had geen enkele moeite om de president de hand te schudden.

Belangrijke vragen waar de Finnen zich op zo'n avond druk over maken zijn: wie is dit jaar uitgenodigd (parlementsleden, ministers, ambasadeurs etc. komen natuurlijk ieder jaar), wie was er niet bij, wie komt met wie (of alleen), en wie draagt de mooiste jurk (alleen de dames natuurlijk). De Finse tabloids laten hun lezers de "koningin" van het feest kiezen. En dat is dit jaar de 18-jarige zangeres Anna Abreu geworden, nummer twee in de Idols-verkiezing van vorig jaar.

Geen opmerkingen: