20 januari 2010

Beter worden (1)

Vorige week hebben we eindelijk de Picasso-tentoonstelling in het Ateneum-museum van Helsinki bezocht. De tentoonstelling loopt al vanaf 18 september vorig jaar en is met drie weken verlengd tot 28 januari a.s. Op de tentoonstelling zijn meer dan 200 schilderijen, tekeningen en sculpturen te zien, afkomstig uit het Musée National Picasso te Parijs. De expositie geeft een goed overzicht van de verschillende perioden van Picasso's kunst. Of zijn werk in de loop van de tijd beter is geworden? Wie zal het zeggen.


Omdat we er toch waren, zijn we ook nog even gaan kijken naar schilderijen uit de vaste collectie van het museum. Het was een weerzien met oude bekenden. Sommige werken van Finse schilders hebben we een paar jaar geleden ook in Nederland gezien op tentoonstellingen in het Haags Gemeentemuseum en het Groninger Museum.
En ze hing weer op haar oude plaats: de 
Toipilas oftewel The little convalescent van Helene Schjerfbeck uit 1888, het schilderij waarvan onze dochter een poster aan de muur heeft hangen. Het meisje op het schilderij is herstellende van een ziekte en wordt dus beter.

Over “beter worden” in het Fins een volgende keer meer.

Geen opmerkingen: