3 januari 2010

Oud en Nieuw

Alles is betrekkelijk.

  • Op Oudejaarsdag een moordpartij in Espoo. Zes doden: vijf slachtoffers en de dader zelf. Geen willekeurige slachtoffers; de dader (een Kosovaar die al bijna 20 jaar in Finland woonde) had zijn slachtoffers, zijn ex-vriendin en haar 4 collega's, uitgezocht. Achtergrond: jaloezie en wraak.
    De President ging in haar nieuwjaarstoespraak niet in op het droeve voorval.
  • In Lahti mag vuurwerk alleen op Oudejaarsavond van 18.00 tot 02.00 uur worden afgestoken. In het centrum was zelfs een groot gebied vuurwerkvrij verklaard. Zo te horen en te zien heeft men zich goed aan de regels gehouden.
  • Op Oudejaarsavond, om 22.30 uur, waren wij bij het "vuurwerkconcert" in de Ristinkirkko van Lahti, verzorgd door een organist, een pianist, een sopraan en een bas. Bont programma. Tot slot werd zelfs de Radetzkymars gespeeld op het orgel, begeleid met handgeklap. We waren net voor middernacht weer thuis (het sneeuwde, de temperatuur was -20).
  • Op Nieuwjaarsdag voor het eerst sinds jaren weer eens (met een half oog) gekeken en (met een half oor) geluisterd naar het nieuwjaarsconcert uit Wenen. Sorry, voor mij is die muziek te weinig spannend en het geheel te zoet en te quasi-grappig. (Oh ja, gesponsord door Rolex: een gegeven paard mag men niet in de bek kijken.) Volgend jaar dus maar niet weer kijken.
  • Bij het skispringen vooral gekeken naar de prestaties van de "oude rot" Janne Ahonen uit Hollola, onze buurgemeente.
  • Vanmorgen een persoonlijk kouderecord gevestigd: -27,0 graden op ons balkon! Niet zo erg als je zelf nog lekker onder de wol ligt.
    Het record voor Nederland schijnt -27,4 graden te zijn (Winterswijk 1942).

Geen opmerkingen: