5 februari 2010

IJspret

Iedereen wil op zijn manier van de winter genieten. De 15 leden van de Mönkkäri-club van Lahti moeten waarschijnlijk tot de volgende winter wachten om hun hobby op het ijs van het Vesijärvi te kunnen beoefenen.
Een mönkkäri is de berijder van een mönkijä, een licht drie- of vierwielig voertuig, zoals op bijgaand plaatje, bedoeld om te rijden door ongecultiveerd terrein. Er zijn ook mönkijä's voor kinderen. Helaas leest men af en toe over dodelijke ongevallen met dit "speelgoed". 


De milieucommissie van de gemeente Lahti heeft deze week goedkeuring gegeven aan het plan om een 23 kilometer lang traject op het Vesijärvi uit te zetten, waar met een mönkijä mag worden gereden. Nu start een periode van een maand waarbinnen belanghebbenden bezwaren kunnen indienen tegen het plan.
Er worden weliswaar geen files verwacht op het Vesijärvi, maar men moet natuurlijk wel rekening houden met andere vormen van vertier op het ijs, zoals skiên, wandelen, vissen, ijszeilen. Voor schaatsen is het ijs waarschijnlijk veel te slecht.
De Mönkkäri-club rekent er niet op dit voorjaar al op het meer te kunnen racen. Over een maand is het ijs wellicht niet meer betrouwbaar genoeg.

Geen opmerkingen: