4 juli 2008

Politiek!

Ja, daar doen wij natuurlijk ook aan in Lahti.
Deze week ontvingen we beiden een keurige brief van de Lahden maistraatti (burgerlijke stand) in wel zes talen, waarin wordt meegedeeld dat wij dit jaar onze stem mogen uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Deze worden gehouden op zondag 26 oktober, maar men kan ook al "in het vooruit" stemmen in de periode van 15 - 21 oktober, op het postkantoor of in de bieb bijv.
De gemeente Lahti, bijna 100.000 inwoners, heeft een begroting van zo'n
€ 250 miljoen. Het tarief van de gemeentelijke belasting is hier 19% van het
inkomen. We gaan nu natuurlijk extra goed letten op de standpunten van de verschillende partijen. Hot items hier zijn o.a. het al dan niet bouwen van een parkeergarage onder het marktplein in het centrum, de herinrichting van het gebied rondom het busstation, en het (vrijwillig) samengaan met naburige gemeenten.
De huidige gemeenteraad met 59 leden is als volgt samengesteld Kokoomus: 20 zetels, Sociaal-democraten: 19, Linkse Unie: 6, Keskusta: 5, Groenen: 4, Christen-democraten: 4, en Groen-rood: 1.
Keskusta is de Centrumpartij (vroeger: Agrarische partij, partij van de kleine boeren), de partij van de huidige premier Vanhanen, en natuurlijk van de vroegere president Kekkonen. De leden van Keskusta zitten in het Europese Parlement in dezelfde fractie als de VVD-vertegenwoordigers.
Kokoomus oftewel de Nationale Coalitiepartij noemt zichzelf centrum-rechts; in het Europese Parlement maakt zij deel uit van de EVP, dezelfde groepering waartoe ook de Nederlandse CDA-leden behoren. Laten we nu altijd gedacht hebben dat Kokoomus het meeste leek op de VVD in Nederland....
De christen-democratische partij hier is te vergelijken met de Christen-Unie in Nederland.

Geen opmerkingen: