19 april 2010

Belastingen? Ja natuurlijk, maar niet te veel

De meesten in Nederland zullen inmiddels wel hun belastingaangifte over 2009 hebben ingestuurd. Wij in Finland hebben nog tijd tot 18 mei om aangifte te doen bij de Finse fiscus. 
Als Nederlanders in Finland betalen wij inkomstenbelasting in Nederland én Finland. Van ons prepensioen houdt de Nederlandse fiscus 20% in. De Finse fiscus belast ons ook, volgens de Finse regels, maar houdt rekening met de in Nederland betaalde belasting. Er is dus geen dubbele belasting. Onze voordelen uit "sparen en beleggen", ook die uit Nederland, mogen alleen in Finland worden belast (tegen een tarief van 28%). In Finland worden als voordelen beschouwd de ontvangen rente en de koerswinst op aandelen. Dus niks geen fictief rendement, zoals in Nederland.
Terugbetaling van te veel betaalde belasting gebeurt in Finland op of rond 1 december, voor iedereen tegelijk.

De procedure voor de belastingaangifte in Finland is voor ons niet moeilijk, maar soms wel een beetje irritant:

  • Aan het begin van het belastingjaar moeten de verwachte inkomsten worden opgegeven. Op basis daarvan wordt de maandelijks te betalen voorlopige aanslag bepaald. Geen probleem.
  • In april van het jaar daarop ontvang je een door de fiscus ingevuld belastingbiljet. Correcties hierop kunnen worden ingediend tot half mei. In ons geval, zowel over 2008 als 2009, zegt de fiscus dat wij geen inkomsten hebben gehad en dat wij de al betaalde belasting volledig terug zullen krijgen, inclusief rente. Irritatie 1: de Finse fiscus weet het beter dan wijzelf.
  • Wij sturen dus ons biljet met correcties voor 18 mei terug, want wij willen graag aan onze verplichtingen jegens Finland voldoen.
  • In augustus komt er vast weer, net als vorig jaar en het jaar daarvoor, een brief van de fiscus (altijd van dezelfde mevr. E.) met het verzoek om nadere toelichtingen te verstrekken. Er worden gegevens genoemd die de Finse fiscus gekregen heeft uit Nederland, maar die voor ons niet helemaal na te rekenen zijn. Irritatie 2: de Finse fiscus gelooft ons nog steeds niet. Kan Nederland de gegevens ook niet eerder doorsturen aan Finland?
  • Wij vragen om inzage van de gegevens uit Nederland (daar hebben wij recht op volgens de toelichting op het belastingformulier). Maar onze mevr. E. is die middag afwezig, een collega belooft ons dat mevr. E. ons terug zal bellen, wat niet gebeurt (irritatie 3).
  • Kort daarop krijgen we een aangepaste belastingaanslag. Over 2008 weken de grondslagen iets af van de ons bekende gegevens (irritatie 4), maar de verschillen waren te klein om daar weer over te gaan zeuren.

We hebben geen probleem met het betalen van belastingen, We beseffen heel goed dat de Finse Staat en de gemeente Lahti onze belastingcenten hard nodig heeft. 

Geen opmerkingen: