30 april 2010

Weer thuis

We zijn weer thuis, na een bezoek aan Nederland. De afgelopen twee weken mochten wij weer heel wat familie, vrienden en bekenden ontmoeten. Heel fijn. "Langs deze onsympathieke weg" willen wij hen graag bedanken voor de hartelijke ontvangst. De afstand tussen Nederland en Finland lijkt ieder jaar weer kleiner te worden.
We kwamen Nederland binnen bij Bocholtz (Vetschau) en verlieten Nederland weer bij Nieuweschans. De eerste week verbleven we in Vijlen en de tweede week in Esonstad bij Oostmahorn. Esonstad, volgens architecten een "schande voor Friesland" en voor anderen een leuk vakantiepark. Toegegeven: het is wel vreemd, een stad met uitsluitend toeristen. Van het echte stadsleven was daar niets te merken. Vanuit Esonstad maakten wij een dagtocht naar Schiermonnikoog, waar wij per fiets heel wat kilometers hebben afgelegd.

Gek misschien, maar wij hebben deze twee weken in Nederland geen echte files meegemaakt. Nog een positief punt: in het algemeen groeten de mensen in Nederland elkaar op straat. Ga daarmee door! In Finland doen ze dat niet: men ziet elkaar zogenaamd niet eens.
Een vakantie in Nederland betekent ook inkopen doen van zaken die anders, beter of goedkoper zijn dan in Finland. Helaas, de grote woordenboeken Fins-Nederlands en Nederlands-Fins waren nog niet te koop. De verwachte verschijningsdatum is nu 30 juli 2010.



Bij terugkomst in Finland, afgelopen woensdag, bleek dat wij ons in Nederland ten onrechte zorgen hadden gemaakt over lege schappen in de supermarkten, als gevolg van de recente stakingen in de levensmiddelensector. Er was nog genoeg keus: we hoeven dus niet op een houtje te bijten.
We waren ook weer op tijd thuis voor de jaarvergadering van onze "talo-yhtiö" ("huismaatschap"). Ieder jaar worden dan opnieuw de bestuursleden en bepaalde "functionarissen" gekozen. Ulla is weer bestuurslid geworden en op mijn schouders rusten de taken van reserve-"accountant" (kascontrole) en "hoofd veiligheidszaken". Wat die laatste functie precies inhoudt moet ik nog horen. Misschien moet ik nog een cursus volgen. Ja, de functies zijn wettelijk voorgeschreven, en neen, de functies zijn onbezoldigd.

Geen opmerkingen: