2 april 2010

Na de Winteroorlog

Vandaag, Goede Vrijdag, staan in onze krant twee artikelen naar aanleiding van de 70-jarige herdenking van de Winteroorlog. Er wordt daarin nog eens verteld hoe Finland is omgegaan met de gesneuvelden en gewonden uit deze oorlog.

Door de eeuwen heen werden overal ter wereld gesneuvelden begraven op of bij het slagveld. Finland is het enige land dat zijn gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog heeft begraven in de aarde van de eigen geboortestreek. Overal in Finland vindt men bij de kerken erebegraafplaatsen.

De Winteroorlog werd vooral uitgevochten op de Karelische Landengte. Aanvankelijk was bepaald dat gesneuvelden zouden worden begraven bij het front. Alleen in bijzondere gevallen zou het overbrengen naar de geboortestreek worden toegestaan. Veel soldaten droegen een briefje bij zich met de tekst "Als ik sneuvel, wil ik worden begraven in mijn geboortestreek."
Onder druk van het thuisfront en de legerpredikanten werd door het Hoofdkwartier besloten dat het stoffelijk overschot van de gesneuvelden zo mogelijk zouden worden overgebracht naar de geboortestreek. Het was aan het front uiteraard niet eenvoudig om de begrafenissen goed te regelen. Vele stoffelijke overschotten moesten eerst worden ontdooid (bijv. in de sauna) voordat zij konden worden verzorgd en gekist. Het vervoer naar "huis" leverde ook de nodige problemen op.



In het tweede artikel wordt met waardering verteld over de medische eenheid (met ambulance oftewel een oorlogshospitaal), die het Nederlandse Rode Kruis in april 1940 naar Finland zond. De Nederlandse eenheid werd gestationeerd bij de sportuniversiteit te Vierumäki, in de buurt van Lahti. In de eerste week werden door de Nederlandse eenheid 50 operaties verricht, veelal amputaties. Eind juni 1940 werd het Nederlandse hospitaal met 250 patiënten overgebracht naar Helsinki. De Nederlandse activiteit eindigde medio juli 1940. Het hospitaal werd overgedragen aan het Finse Rode Kruis. In totaal behandelde de Nederlandse eenheid ongeveer 1000 patiënten.


Zie verder ook het artikel De Nederlandsche Ambulance in Finland, 1940 op de site van de Nederlandse Vereniging in Finland.

Geen opmerkingen: