11 maart 2010

Litmanen krijgt toch zijn standbeeld!

Het gaat er dus toch van komen. Jari Litmanen, de beste nummer 10 van Finland, krijgt een standbeeld in Lahti. Het standbeeld zal worden onthuld op 10.10.10 en zal worden gemaakt door Reijo Huttu. Zijn versie komt in de plaats van dat van Satu Loukkola, die al een eind op weg was met een ontwerp waarvoor Litmanen overigens nooit heeft willen poseren.
Het budget voor het standbeeld bedraagt 80.000 euro. Het geld zal worden bijeengebracht door de verkoop van miniatuur-standbeeldjes in twee formaten: 37 en 20 centimeter. Van het grootste model worden er
10 gemaakt, van het kleinere model een aantal gelijk aan het aantal interlands dat Litmanen voor het Finse A-elftal heeft gespeeld (nu 131). De verkoop zal worden georganiseerd door Litmanens oude club FC Reipas, een van de fusieclubs waaruit FC Lahti is ontstaan. Het project heeft de zegen van Litmanen gekregen. Ook de Finse Voetbalbond ondersteunt het project, terwijl de stad Lahti zal zorgen voor het voetstuk en een mooie plaats voor het standbeeld.
Die plaats is nog niet bepaald. Oorspronkelijk werd gedacht aan een plaats bij het grote
Skistadion (waar FC Lahti nu speelt), maar het bij Litmanen geliefde Kisapuisto is ook een mogelijkheid. Het Kisapuisto, waar Kees Verkerk in 1967 Europees kampioen werd, zal de komende jaren worden gerenoveerd. FC Lahti zal dan kunnen spelen in dit "knusse" stadion in plaats van in het voor FC Lahti veel te grote Skistadion.
De opbrengst van de vorige inzamelingsactie (verkoop van dasspelden) bedroeg 20.000 euro en is geheel opgegaan aan de kosten van het eerdere ontwerp.
(Bron: Etelä-Suomen Sanomat van 11 maart 2010)

Geen opmerkingen: