20 maart 2010

Trouwlustigheid in Lahti

Gisteren zijn in de Ristinkirkko van Lahti meer dan 40 paartjes (niet tegelijk) in het huwelijk getreden. En dat nog wel op de Minna Canth-dag, oftewel de dag van de gelijkheid ("taso-arvo") van man en vrouw. Sinds 2003 wordt ieder jaar op 19 maart in Finland de vlag uitgestoken voor de eerste Finstalige schrijfster en journaliste Minna Canth, geboren op 19 maart 1844 en overleden in 1897.
De "taso-arvo" gaat zelfs zover dat dames en heren bij de kapper hetzelfde bedrag moeten neerleggen voor het knippen van hun haren. In Finland wordt het haar van de dames geknipt door de kampaaja en dat van de heren door de  parturi, in beide gevallen is het gewoonlijk een vrouw. In het woord 'kampaaja' herkennen we het woord 'kam', en 'parturi' is natuurlijk verwant met 'barbier'.
Gisteren was het dus een mooie gelegenheid voor bruidsparen die houden van een rustige trouwdag, lekker samen - zonder al die familie, vrienden en collega's er bij. Lekker goedkoop ook. En voor leden van de Lutherse Staatskerk geldt het kerkelijk huwelijk meteen ook als burgerlijk huwelijk.

Geen opmerkingen: