27 maart 2010

Opmerkingen bij een concert

Natuurlijk was het weer een bijzonder concert afgelopen donderdag in het Sibeliustalo van Lahti. Sinfonia Lahti stond ditmaal onder leiding van gastdirigent Juha Kangas, die op het laatste moment de zieke Stefan Solyomin verving. Solist was de Amerikaanse pianist Jonathan Biss (1980), in november nog solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Jonathan Biss is de zoon van violiste Miriam Fried, die in 1971 de eerste prijs behaalde op het Koningin Elisabethconcours. Zij was ook regelmatig solist bij Sinfonia Lahti.
De dirigentenwisseling bracht ook twee wijzigingen in het programma met zich mee.

Het concert werd geopend met het bekende Adagio voor strijkorkest van Samuel Barber (in plaats van Brittens Sinfonietta). Laat dezelfde Barber in 1945 een celloconcert hebben geschreven voor de grootmoeder van Jonathan Biss, Raya Garbousova. Daarna speelde Jonathan Biss op virtuoze wijze het pianoconcert nr. 9 ("Jeunehomme") van Mozart. Na de pauze volgde de vijfde symfonie van Schubert, in plaats van de aangekondigde derde symfonie van Berwald.
Dat waren al enkele zaken die het concert op zich al bijzonder maakten, een concert ditmaal zonder koperblazers en slagwerkers.
Ten slotte nog wat over de dirigent. Juha Kangas zag ik nu voor de tweede maal in actie. Hij was in 1972 oprichter en tot 2008 dirigent van het Ostrobothnian Chamber Orchestra (Kokkola). Dit orkest en zijn dirigent had ik al jaren op het oog, omdat dit orkest lange tijd als enige een cd-opname had gemaakt van opus 8 Ödlan (de Hagedis) van Jean Sibelius.
 Het leek wel alsof Juha Kangas afgelopen donderdagavond tijdens de vijfde van Schubert last van zijn rug had. Hij hield zich regelmatig met zijn linkerhand vast aan de "reling" van het dirigentenpodium, terwijl hij zich vooroverboog in de richting van de orkestleden en vervaarlijk met zijn stokje zwaaide, alsof hij - net als een boze schoolmeester - een tik wilde uitdelen. Gelukkig bedacht hij zich telkens weer bijtijds.


Geen opmerkingen: