4 maart 2010

Van staking naar staking

Het is bijna voorjaar, dus een mooie tijd om te staken. Inmiddels waren we wel gewend aan stakingswaarschuwingen in Finland. Al heel gauw valt hier namelijk het woord lakkovaroitus (lakko = staking; varoitus = waarschuwing) of zelfs lakko-uhka (uhka = dreiging). Het woord uhka, spreek uit "oechka", klinkt op zich ook al vrij dreigend. Gelukkig valt het in de praktijk mee, en komt het meestal niet tot een staking. Maar deze week is het wel raak.
Dinsdag ging het transportpersoneel in staking: er reden bijna geen bussen meer, er werd geen huisafval opgehaald en de bevoorrading van winkels en benzinestations kwam stil te liggen. En dat bezorgde ons geen plezierig gevoel. Maar gelukkig zijn de partijen het woensdag eens geworden over de nieuwe cao, en kon het gewone leven weer verder gaan.
Vandaag zijn de stuwadoors in alle Finse havens in staking gegaan. Zie het bericht hierover op de Finlandsite. Tachtig procent van de in- en uitvoer ligt stil. In elk geval is het een hele dure staking voor Finland. Finnlines waarschuwt op haar site voor de mogelijke gevolgen van de staking (en eventuele solidariteitsstakingen) voor haar veerdiensten (naar o.a. Travemünde en Rostock). Benieuwd wat en wanneer we zelf de gevolgen van de staking zullen ondervinden. Dus even (?) geen verse groente uit Nederland meer, bijvoorbeeld.
De vakbond AKT geeft op haar site een overzicht van de stakingen en stakingswaarschuwingen tot nu toe. In 1976 duurde de havenstaking vijf weken. Je zult nu maar een vakantiereisje vanuit Helsinki naar Nederland (via Duitsland natuurlijk) hebben geboekt bij de Finnlines, voor over vijf-en-een-halve week.....

Geen opmerkingen: