13 december 2009

De historische stad Viipuri als virtueel model


Studenten van de afdeling Bouwkunde van de Universiteit van Tampere hebben een driedimensioneel model gemaakt van de historische stad Viipuri (Vyborg) naar de situatie in september 1939, toen Viipuri nog een Finse stad was. Het model is gepubliceerd op internet in 13 talen. Klik hier voor de Nederlandstalige versie. Als het project helemaal klaar is zal men virtueel door de straten van de stad kunnen wandelen.

Viipuri ligt nu in Rusland, op 40 km van de grens met Finland, op de Karelische Landengte, aan de Oostzee.
Viipuri werd gesticht in 1293 door de Zweden en was een belangrijke handelsstad onder het Zweedse bewind, versterkt met muren, torens en een kasteel. In 1710 werd de stad veroverd door Peter de Grote. In 1812 werd de stad gevoegd bij het Groothertogdom Finland (de Russische tsaar was tevens groothertog van Finland). De voltooiing van het Saimaa-kanaal in 1856 en de aanleg van spoorverbindingen maakten Viipuri tot een belangrijk transportcentrum in Zuidoost-Finland.
Bij het einde van de Winteroorlog, maart 1940, moest Finland Viipuri afstaan aan de Sovjet-Unie. De Finse bevolking van de stad vluchtte naar elders in Finland. (Nobelprijswinnaar Ahtisaari werd in 1937 in Viipuri geboren.)

Af en toe laat de Finse televisie beelden uit Viipuri zien. Schrijnend hoe haveloos de gebouwen in de stad, zoals de door Aalto ontworpen bibliotheek, er nu uitzien. Maar er wordt gewerkt aan herstel, ook met Finse steun. Klik hier voor de site over de restauratie van de bibliotheek.


Geen opmerkingen: