8 december 2009

De vlag uit voor Sibelius

Vandaag 144 jaar geleden werd Johan Julius Christian Sibelius te Hämeenlinna geboren. En vandaag wordt in Finland voor het eerst officieel gevlagd ter ere van Sibelius en ter ere van de Finse Muziek.
De vlag mag uit van 8 uur ‘s morgens tot zonsondergang, en die is vandaag in Lahti al om 15.04 uur.

Vlagdagen in de zomer beginnen om 8.00 uur en eindigen om 21.00 uur. Met Midzomer wordt gevlagd van 18.00 uur op de dag voor Midzomer tot 21.00 uur op Midzomerdag. Op Onafhankelijkheidsdag, 6 december, wordt gevlagd van 8.00 tot 20.00 uur.

Op welke dagen in Finland gevlagd moet of mag worden is precies in de wet vastgelegd. Alle bijzondere feestdagen, vlagdagen, naamdagen, zonsopkomsten en -ondergangen, maanstanden, etc. worden voor Finland bijgehouden door het
Almanakbureau van de Universiteit van Helsinki.
Pas met ingang van het jaar 2011 wordt de vlagdag ter ere van Sibelius in de officiële almanak opgenomen. Men heeft hierbij rekening willen houden met de makers van agenda’s en kalenders. De vaststelling van 8 december als vlagdag voor Sibelius en de Finse Muziek kwam dit jaar voor hen te laat om al te kunnen worden verwerkt in de agenda’s en kalenders voor 2010.

Geen opmerkingen: